
Interpretation Number: 2-07/03 (XGXS align status register bits) 
Topic: XGXS align status register bits 
Relevant Clause: Table 48-7 and 45-49 
Classification: Unambiguous 
 
Interpretation Request 

1. Related Standard: IEEE Std 802.3ae-2002, clause 45.2.4 and clause 48 

It appears that there seems to be a contradiction in the control bit description when using 
the terms “receive” and “transmit” in clause 45 and clause 48. 

In general, clause 48 refers to “transmit” as the direction in which data is sent to XAUI, 
while “receive” is the direction in which incoming data from XAUI is accepted, 
synchronized and deskewed. This is clearly stated in Figure 48-2. Additionally, Table 48-
7 assigns the state “align_status” to the Management Register Bit “4.8.10 Receive local 
fault”. 

In subclause 45.2.4.8.1, the definition of register bit “4.24.12 PHY XGXS lane alignment 
status” describes this bit as “PHY XGXS transmit lane alignment status”. This is a 
contradiction to the definition given in clause 48. It should better read “PHY XGXS 
receive lane alignment status”, because lane alignment is only done in receive direction 
and there is no data alignment in transmit direction. Consequently, bit 4.1.2 should be 
renamed because it is the latched status of bit 4.24.12. 

We suggest to change the text in clause 45 to read as: 

45.2.4.2.2 PHY XS receive link status (4.1.2) 

When read as a one, bit 4.1.2 indicates that the PHY XS receive link is aligned. When 
read as a zero, bit 4.1.2 indicates that the PHY XS receive link is not aligned. The receive 
link status bit shall be implemented with latching low behavior. 

45.2.4.8.1 PHY XGXS receive lane alignment status (4.24.12) 

When read as a one, bit 4.24.12 indicates that the PHY XGXS has synchronized and 
aligned all four receive lanes. When read as a zero, bit 4.24.12 indicates that the PHY 
XGXS has not synchronized and aligned all four receive lanes. 

Table 45–46—10G PHY XS status 1 register bit definitions 

4.1.2 PHY XS receive link status 1 = PHY XS receive link is up 

0 = PHY XS receive link is down 

RO/LL
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Table 45–50—10G PHY XGXS lane status register bit definitions 

4.24.12 PHY XGXS lane alignment 
status 

1 = PHY XGXS receive lanes aligned 

0 = PHY XGXS receive lanes not 
aligned 

RO 

 

2. Related Standard: IEEE Std 802.3ae-2002, clause 45.2.4 and clause 48 

 

It appears that the description of how to use the terms “receive” and “transmit” is 
ambiguous, when using the specified sublayer in the following kind of 10GE transceiver 
application: 
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It should be made clear that clause 48 “receive” direction always corresponds to data 
incoming from XAUI (although might be called the transponder’s transmit direction) 
while the “transmit” direction corresponds to data sent to XAUI (which might be called 
the transponder’s receive direction). 

This consequently leads to the following interpretation of status bits defined in clause 
45.2.4: 

Bit 4.8.11 (“Transmit Fault”) indicates a fault in the transponder’s receive direction. 

Bit 4.8.10 (“Receive Fault”) indicates a fault in the transponder’s transmit direction. 
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We suggest to change the text in clause 45 to read as: 

45.2.4.6.2 Transmit fault (4.8.11) 

When read as a one, bit 4.8.11 indicates that the PHY XS has detected a fault condition 
on the transmit path (outgoing data to XAUI). When read as a zero, bit 4.8.11 indicates 
that the PHY XS has not detected a fault condition on the transmit path. The transmit 
fault bit shall be implemented with latching high behavior. The default value for bit 
4.8.11 is zero. 

45.2.4.6.3 Receive fault (4.8.10) 

When read as a one, bit 4.8.10 indicates that the PHY XS has detected a fault condition 
on the receive path (incoming data from XAUI). When read as a zero, bit 4.8.10 indicates 
that the PHY XS has not detected a fault condition on the receive path. The receive fault 
bit shall be implemented with latching high behavior. The default value of bit 4.8.10 is 
zero. 

Interpretation for IEEE Std 802.3ae-2002 

Clause 48 specifies the 10GBASE-X PMA and PCS and does not specify XAUI which, 
while built upon the 10GBASE-X PMA and PCS specification, is specified in Clause 47. 
In particular Figure 48-2 illustrates a 10GBASE-X PHY as stated in subclause 48.1.7, 
and not XAUI. 

Within the Clause 47 XAUI specification, subclause 47.2.1 states 'Since the PHY XGXS 
operates with the XGMII below the XAUI, the transmit requirements of 48.2 and 48.3 
apply to the PHY XGXS receive requirements and the receive requirements apply to the 
PHY XGXS transmit functionality.' As an example of this the PHY XGXS transmit 
function includes a lane alignment and therefore a PHY XGXS transmit lane alignment 
status bit is provided in subclause 45.2.4.8.1. 

Based on this reversal defined in subclause 47.2.1 the bit definitions related to the PHY 
XGXS in Clause 45 are correct. 


