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Dear Chairman Kerry,





As per your request I have finished a first analysis of the impact of the existing 802 LMSC P&P rules on the operation of the next Working Group Plenary in Denver, and have concluded that due to, apparently, unintended consequences of cumulated edits of the rules, it is not possible for the WG to conduct business as we have in the past.  The biggest problem arises from the combined effect of subclauses 7.2.4.1 through 7.2.4.2.2, which taken together, put an end to the use of our normal parliamentary procedure.  This starts with:


7.2.4.1 Chair’s Function 


The Chair of the Working Group decides procedural issues. The Working Group members and the Chair decide technical issues by vote. The Working Group Chair decides what is procedural and what is technical. 





As can be seen, this subclause has the typical construction used in separation of powers in which two operating entities are enumerated, Chair of the Working Group and Working Group members, and two areas of authority/responsibility are enumerated, procedural issues and technical issues, and one entity is given the authority/responsibility in one area, and the other entity in the other area. The Chair is also recognized as part of the body in the technical area, and then is given the further authority/responsibility to decide what is in each area.





Contrary to our common notion that our WG is chartered as a parliamentary body under Robert's Rules, we are, in fact, chartered as a group of industry experts working under a manager who has near total control of the process.  Although part of rule 7.2.4 says, “Robert’s Rules of Order Newly Revised (latest edition) is the reference for parliamentary procedures”, nowhere does it charge the WG to use parliamentary procedure at all.  





Furthermore, the rules fail to define the terms 'procedural' and 'technical' with regard to subclause 7.2.4.1.  We all have an idea that there is something 'technological' about the standards we are writing, but technical could also be a legal technicality.  Procedure is both what we are doing, and the parts of the standard that hold the technological references together.  Rule 7.2.4.1 says these terms are simply used by the Chair to designate how an issue will be decided.  There is no requirement that the Chair define them, or even use them the same way each time. 





Next we have the following:


7.2.4.2 Voting 


There are two types of votes in the Working Group. These are votes at meetings and votes by letter ballot. 


Here is enumerated exactly two kinds of votes; not one, or three, but exactly two.  Each of these two are then exactly specified in the next two subclauses to this subclause.  Although the Chair is charged to decide the process, neither the Chair nor the body can make a new kind of vote.  Why does this matter?  Here is why:


7.2.4.2.1 Voting at Meeting 


A vote is carried by a 75% approval of those members voting “Approve” and “Do Not Approve”. No quorum is required at meetings held in conjunction with the Plenary session since the Plenary session time and place is established well in advance. A quorum is required at other Working Group meetings. The Working Group Chair may vote at meetings. A quorum is at least one-half of the Working Group members. 


Thus, all votes at meetings must pass by 75%.  With no provision to make a new kind of vote, even the Chair cannot call for a simple majority vote as in the bulk of procedural motions listed in Robert's.  Elsewhere the P&P introduces some other special votes to reelect the Chair, remove the Chair and provide Directed Position as consistent with the 'in meeting vote' type. (note: It takes 75% to be elected Chair, but requires a one meeting prior notice, and then 75% to be reelected. Why does prior notice matter when the vote is just same?)


Let us think ahead to the opening Plenary of the WG to come in Denver.  The usual procedure, after all the boiler plate, is to move to ratify the agenda.  How are you going to do this?  Have someone make the motion and then declare it 'procedural' and then decide it?  Or are you going to declare it 'technical' and see if we get 75%?  You cannot call it procedural and then take a vote, because there is only one type of vote in meetings (technical %75).  You could call it procedural and then take a 'straw poll' instead of a vote, and then use your authority based on the poll.  That would work, but do you want to go through the whole meeting doing this charade?


Then we come to the votes by letter ballot:


7.2.4.2.2 Voting by Letter Ballots 





The decision to submit a draft standard or a revised standard to the Sponsor Ballot Group must be ratified by a letter ballot. Other matters may also be decided by a letter ballot at the discretion of the Working Group Chair. The Working Group Chair may vote in letter ballots. 


The ballot shall contain three choices: 


• Approve. (May attach non-binding comments.) 


• Do Not Approve. (Must attach specific comments on what must be done to the draft to change the vote to “Approve”.) 


• Abstain. (Must include reasons for abstention.) 





To forward a draft standard or a revised standard to the Executive Committee for approval for Sponsor Ballot Group voting, a letter ballot (or confirmation letter ballot) must be done first within the Working Group. A 75 percent approval of the Working Group confirmation letter ballot is necessary with at least 50 percent of the members voting. The 75 percent figure is computed only from the “Approve” and “Do Not Approve” votes. Subsequent confirmation ballots to the Sponsor Ballot Group do not require Executive Committee approval. 


The Working Group Chair determines if and how negative votes in an otherwise affirmative letter ballot are to be resolved. Normally, the Working Group meets to resolve the negatives or assigns the task to a ballot resolution group. 





There is a recirculation requirement. For guidance on the recirculation process see subclause 5.4.3.2 Resolution of comments, objections, and negative votes in the IEEE-SA Standards Board Operations Manual. 


The letter ballot shall be conducted by electronic means. The response time shall be at least thirty days. However, for recirculation ballots, and for letter ballots not related to the submission of draft standards, the response time shall be at least fifteen days. 


Submission of a draft standard or a revised standard to the Executive Committee must be accompanied by any outstanding negative votes and a statement of why these unresolved negative votes could not be resolved. 





This language is very tight.  There is a provision for the Chair to send out “other matters” to letter ballot, and a release for those to run for a shorter time (if desired), however, no authorization for the WG body to send out letter ballots, and no release from the form with its requirements for comments on how to change the draft in case of “do not approve” votes.  So, you could send out a letter ballot to set the location of the next social, but those who did not approve would have to tell how a nonexistent draft could be changed so they would go for the social.  Clearly, the strict ballot form is intended for the end process vote to approve the draft standard, but the language above is so tight, it covers everything.  Whereas all votes in meeting require 75%, you can send out letter ballots on “other matters” that do not.





The sections on voting to recall the Chair and voting to establish a Directed Position have their own classic problem:


7.2.4.4 Removal of Working Group Chairs or Vice Chairs 





The procedures specified in subclause 7.2.2 (WG Officers) are to be followed under normal circumstances. If a Working Group or TAG feels it is being inappropriately led or significantly misrepresented by its Chair or a Vice Chair and is unable to resolve the issue internal to the Working Group or TAG, then it is the responsibility of that Working Group to make and pass (75% of voting members present required) a motion to that effect and so notify the 802 Executive Committee with the recommended action and all supporting rationale in written form. The process for removal of committee Chairs, Vice Chairs, and other officers is prescribed in the IEEE Computer Society, Standards Activities Board “SAB Policies and Procedures” subclause 4.8.3.1, Removal of Chairs and Vice Chairs, is included here with relative terminology (e.g., subsidiary committee) translated to LMSC terms (e.g., Working Group). 


The LMSC Executive Committee may remove the Chair or a Vice Chair of a Working Group or TAG for cause. 


The Chair of the LMSC Executive Committee shall give the individual subject to removal a minimum of thirty (30) days written mail notice, with proof of delivery, of a meeting of the LMSC Executive Committee at which the removal is to be decided. The individual subject to removal shall have the opportunity to confront the evidence for removal, and to argue in his or her behalf. 


In the clear and documented case of gross misconduct, the Chair of the LMSC Executive Committee may suspend the Chair of a Working Group, with the concurrence of the IEEE Computer Society VP of Standards. A meeting or teleconference of the LMSC Executive Committee shall be convened as soon as practical, but in no case later than thirty (30) days, to review the suspension as provided for above.





The classic problem is the wording: “then it is the responsibility of that Working Group to make and pass (75% of voting members present required) a motion to that effect.”  Here, the rules give the WG the responsibility, but not the authority.  We do not have the authority to schedule or take the vote, the Chair does.  This is what happens in so many countries when the administration postpones votes they think they will loose.  The WG has no procedural way to make the Chair call a question of no confidence.  If you read the section on Directed Positions, it has the same problem.





In conclusion I must report that from my analysis the 802 LMSC P&P rules have made our traditional WG parliamentary operations not possible in the upcoming meeting.  Although greater legal minds may find a way, I do not know how this can be avoided though any action below the level of the SEC, and it may even require the SEC to ask the IEEE SA for a temporary variance from the SEC's own rules to fix this in time.





Yours truly,





Ken Clements
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