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To: Industry Canada, FCC, NTIA, CITEL PCCIII, USJTG 4-7-8-9, MPT,
Australia, China. (Head of delegations ITU-R WP7c)

Cc: Jamshid Khun-Jush, Dr.-Ing., Chairman of ETSI Project Broadband
Radio Access Networks
[MMAC]

Date: January 17,2001

Subject: Liaison statement on sharing studies for EESS and RLAN systems in 5460 –
5570 MHz

This document is a position paper from the following working groups of  the IEEE Project 802,
the Local and Metropolitan Network Standards Committee:
[IEEE Working Group 802.11 for Wireless Local Area Networks, and]
[IEEE Working Group 802.15 for Wireless Personal Area Networks.]

1. Introduction

IEEE 802.11 has recognised the importance of the work ongoing within ITU-R to allocate
spectrum within the 5GHz band to the mobile service in WRC 2003 for the use of RLAN’s. As
part of this work draft PDNR’s have been prepared for sharing between the EESS and RLAN’s
in the 5250–5350 MHz.

Resolution 736 from WRC 2000, covers the allocations within the band 5150 –5725 MHz one of
the resolves states the following request:

• additional primary allocations for the Earth exploration-satellite service (active) and space
research service (active) in the frequency range 5 460-5 570 MHz;

It has been suggested that the same EESS characteristics and sharing scenarios be used when
drafting new PDNR’s for sharing between EESS and RLAN’s in the 5460-5570 MHz.  In the
case of sharing with SAR’s this will lead to the same restrictions as previously adopted in the
5250 – 5350 MHz.

IEEE 802 would like to request clarification on the characteristics and interference criteria that
are expected to be used in the 5460-5570 MHz band. Below are some EESS characteristics on
which IEEE 802 would like to have clarification.

2.  EESS Parameters/Characteristics

• Which of the SAR’s are to be used in the 5460-5570 MHz band?

• What is the Bandwidth of EESS in 5460- 5570 and what are their center frequencies?

• What is the minimum SNR required by the different EESS systems in 5460 – 5570 MHz?
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• What is the maximum interfering signal before degradation of wanted signal, if you use X%
of degraded SAR pixels to calculate signal degradation? If using this method, what would be
the distribution of interference from RLAN networks?

• What is the significance of the processing gain used in previous sharing studies between
EESS and different spaceborne services? Can this Processing Gain be used in the RLAN
studies?

IEEE 802 would also be pleased to investigate the effect that Dynamic Channel Selection (IEEE
802.11’s term for Dynamic Frequency Selection, DFS) will have on sharing between outdoor
RLAN systems and EESS and is happy to consider any comments you might have on this matter.

With best regards,

Stuart J. Kerry (stuart.kerry@philips.com), Bob Heile
Chair, IEEE 802.11 Chair, IEEE 802.15 (bheile@ieee.org)

CC Judy Gorman j.gorman@ieee.org), Secretary, IEEE SA Standards Board
Jim Carlo (jcarlo@ti.com), Chair, IEEE 802
Roger B.Marks (marks@boulder.nist.gov), Chair, IEEE 802.16
Vic Hayes (vichayes@lucent.com), Regulatory Ombudsman, IEEE 802
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