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1. Introduction
In P802.16j D4, some sentences in RS grouping need to be perfected for clearer illustration. We summarize the found issues as listed below:
[Comment 1:] In 6.3.2.3.67, SS and MS are used. For example, in line 47 to 48 on p. 46, SS CINR mean and MS CINR mean are both used to define the same parameter. Hence, a consistent description is suggested.

[Suggested Remedy 1:] Replace all SS by MS in MR_RNG-REP in clause 6.3.2.3.67
[Comment 2:] RS_MOB_MEAS-RSP, which is used in clause 6.3.33.1.1, is not existed in P802.16j D4.

[Suggested Remedy 2:]  Use RS_MOB_MEAS-REQ (see 6.3.2.3.78) to replace RS_MOB_MEAS-RSP in clause 6.3.33.1.1
[Comment 3:] The trigger conditions are misleading in the event-trigger reporting of Mode 1 in clauses 6.3.33.1.1.
[Suggested Remedy 3:]  Clarifications for the trigger condition in clauses 6.3.33.1.1 
[Comment 4:] The trigger condition of TA of Mode 2 in clause 6.3.33.1.2 is different than that stated in the RS_Config-CMD message in clause 11.25.5.2.
[Suggested Remedy 4:]  Modify clause 6.3.33.1.2 based on clause 11.25.5.2
2. Proposed texts
---------------------------------------------------Start of text proposal---------------------------------------------------

6.3.2.3.67 MR_Ranging-REP message

This message is used by a transparent RS or a non-transparent RS with a shared BSID to report the MR-BS the received CDMA ranging codes from SSMSs. This message shall be transmitted on the RS’s basic CID.
Table 183c – MR Ranging report (MR_RNG-REP) message format

	Syntax
	Size
	Note

	MR_RNG-REP_Message_Format(){
	
	

	Management Message Type = 72
	8 bits
	

	Report Type
	1 bit
	0=report CDMA code, 1=report UL traffic measurement and/or Mode 1 or Mode 2 handover measurement

	If (Report Type ==0) {
	
	

	Size of Remaining CDMA codes
	7 bits
	Amount of uplink bandwidth in bytes for CDMA codes remaining at the RS ready to be forwarded

	Frame Number Index
	8 bits
	LSBs of relevant frame number

	} else {
	
	

	UL Measurement type
	1 bit
	Shall be set to 1 if UL measurement is for Mode 1 or Mode 2 handover measurement else set to zero

	Report CINR
	1 bit
	Report CINR (0 = not report, 1 = report)

	Report RSSI
	1 bit
	Report RSSI (0 = not report, 1 = report)

	Reserved
	4 bits
	Shall be set to zero

	}
	
	

	while (data remains){
	
	

	 if(Report Type == 0)
	-
	-

	Ranging Code
	8 bits
	Indicates the CDMA Code sent by the SSMS/RS

	Ranging Symbol
	8 bits
	Indicates the OFDMA symbol used by the SSMS/RS

	Ranging subchannel
	7 bits
	Identifies the Ranging subchannel used by the SSMS /RS

	Channel Measurement
	6 bits
	The mean CINR measured on the CDMA ranging code

	} else {
	-
	-

	MS basic CID
	16 bits
	MS basic CID

	if(Report CINR == 1) {
	-
	-

	SSMS CINR mean
	8 bits
	Mean CINR measurement

	}
	-
	-

	if(Report RSSI == 1) {
	-
	-

	SSMS RSSI mean
	8 bits
	Mean RSSI measurement

	}
	-
	-

	}
	
	

	Include TA
	1 bit
	Include timing adjust

(0=absent, 1=present)

	Include PLA
	1 bit
	Include power level adjust

(0=absent, 1=present)

	Include OFA
	1 bit
	Include offset frequency adjust

(0=absent, 1=present)

	If(include TA == 1) {
	-
	-

	 Timing Adjust
	32 bits
	Tx timing offset adjustment (signed 32-bit)

	}
	
	

	If(include PLA == 1) {
	-
	-

	 Power level Adjust
	8 bits
	Tx Power level adjustment (signed 8-bit, 0.25 dB units)

	}
	
	

	If(include OFA == 1) {
	-
	-

	 Offset Frequency Adjust
	32 bits
	Tx frequency offset adjustment (signed 32-bit, Hz units)

	}
	
	

	}
	
	

	}
	
	



Size of Remaining CDMA Codes
The required bandwidth for sending remaining CDMA codes received by the RS but not forwarded due to lack of bandwidth.

Channel Measurement

The mean CINR measured on the CDMA ranging code shall be quantized in 1 dB increments, ranging from a minimum of -10 dB (encoded 0x00) to a maximum of 53 dB (encoded 03x3F)(see 8.4.11.3)

SSMS CINR mean

MS CINR mean shall be interpreted as an unsigned value from -16 dB to 47.5 dB in units of 0.5 dB.

SSMS RSSI mean

The value shall be interpreted as an unsigned bytes of 0.25 dB, such that 0x00 is interpreted as -103.75 dBm, an RS shall be able to report values in the range -103.75 dBm to -40 dBm.

Timing Adjust
The amount of time required to adjust MS/RS transmission so the bursts will arrive at the expected time instance at the access station. Units are PHY specific (see 10.3).
Power Level Adjust

Specifies the relative change in transmission power level that the MS/RS is to make in order that transmission arrive at the access station at the desired power. When subchannelization is employed, the subscriber shall interpret the power offset adjustment as a required change to the transmitted power density.

Offset Frequency Adjust

Specifies the relative change in transmission frequency that the MS/RS is to make in order better match the access station. (This is fine-frequency adjustment within a channel, not reassignment to a different channel.)
6.3.33.1.1 Mode 1
For this mode of operation, only those RSs that are marked as designed RS shall automatically report the measurement results to MR-BS in an event-triggered or periodic way, for the basic CID of MSs provided in the RS_Member_List_Update.

For event-trigger reporting, the designated RS shall send an MR_RNG-REP message to report its measurement results if the selected triggering condition is met. at least one of the power, RSSI, CINR, frequency or timing requirement for the specific MS is not satisfied. The trigger condition could be RSSI, CINR, or TA and is specified in RS_Config-CMD message. For periodic reporting, the designated RS shall send an MR_RNG-REP message every REP_INT which is specified in RS_Config-CMD message and the MR-BS shall periodically allocate uplink resource for the designated RS to report the latest measurement result for each active MS.

In Mode 1, non-designated RSs shall report their measurement results only if RS_MOB_MEAS-REQSP message is received. The MR-BS shall send RS_MOB_MEAS-REQSP message to request all or part of RSs in the same RS group to report their measurement results for a specific MS. The MR-BS shall allocate uplink resource for the selected non-designated RSs to send their MR_RNG-REP message at the frame specified in RS_MOB_MEAS-RSP.

6.3.33.1.2 Mode 2
For this mode of operation, an RS may report the measurement results to an MR-BS using an MR_RNG-RSP in an event-triggered way as indicated below.

If the MR-BS provides the thresholds values for triggering, the RS shall send the measurement report to MR-BS in the following instances:
-  When the measured RSSI/CINR crosses above RSSI/CINR_T_ADD[i] (i=0,…,maxNRSSI-1);
-  When the measured RSSI/CINR crosses below RSSI/CINR_T_DEL[i] (i=0,…, maxNCINR-1);

-  When the current measured TA exceeds TA_DIFF and the RS has the CID of the MS included in the RS_Member_List_Update message. If an RS_Member_List_Update message is not provided, then an RS may send the measurement report whenever the current measured TA exceeds TA_DIFF.
-  If the MR-BS does not provide the thresholds values for adding/removing an MS, the RS uses its own threshold values to decide when to report the measurement to MR-BS.

If the MR-BS does not provide the threshold values for adding/removing an MS, the RS uses its own threshold values to decide when to report the measurement to MR-BS.
----------------------------------------------------End of text proposal---------------------------------------------------


  


