Comment Number
Clause
Subclause
Page
Line
CommentType
Comment
SuggestedRemedy

1
30
30.5.1.1.4
63
39
E
enmeration
enumeration

1
45
45.2.3.16
226
1
E
Draft says "The test pattern error counter ... contains the number of errors received .... This counter will count either block errors or bit errors dependent on the test mode (see 49.2.12)." But 49.2.12 says "When an isolated bit error occurs, it will cause the PRBS31 pattern error signal to go high three times... The test pattern error counter shall increment once for each bit time that the PRBS31 pattern error signal is high. 

Remember this is a system level spec. We try to deal with signals that are observable at the ports. In this case, a user might force a single error on the line and be puzzled to see a count of 3. Clause 45 is misleading, because the counter does not report received bit errors, but an internally generated signal, around three times as many counts as received errors. You can't call the output of the checker "bit errors" or "received" without qualification because that is what is at the input of the checker; the signal coming out of the checker is not an error or in error, but deliberately created, even if it has similar characteristics to a receive side signal after descrambling. It has to have a different name. 

It would be a disservice to anyone trying to write MDIO software and report received errors, without taking time out to understand the detail of the other clauses, not to tell him that he may need to divide the counter value by 3 to get a good estimate of received errors. 

45.2.3.12.2 has the same problem. It says "The number of errors received during a PRBS31 pattern test are recorded in register 3.43." If you forced a single error on the line (one error received) the register would count 3.
In 45.2.3.16, replace "bit errors" with "multiplied bit errors at the bit error checker output". Add another sentence "In the latter case, a good estimate of received bit errors may be made by dividing the counter's contents by 3." 
In 45.2.3.12.2, replace "number of errors received" with "number of multiplied bit errors at the bit error checker output".



2
01
1.3
7
1
E
52.9.4 refers normatively to ANSI/TIA/EIA-526-4A-1997 which is informative reference [B13] in IEEE Std. 802.3 Annex A, which by the way should say (OFSTP-4A) not (OFSTP-4). 52.9.7 uses a "should" so maybe that's informative. Note 38.6.3 refers to it in a way that looks normative but calls out the [B13]. 38.6.3 is a variation on what ANSI/TIA/EIA-526-4A says.
Copy the entry presently in Annex A to the list of normative references, 1.3, replacing (OFSTP-4) with (OFSTP-4A).

3
52
Table 52–18
469
12
E
There can't be as much as 0.5 dB additional insertion loss allowed at 30 km because we can't know that the path penalty will change by that much in the last 10 km. (An implementer can offer extra performance outside the standard). Notice that this table is informative.
0 dB. Increase allocation for penalties from 3.6 to 4.1.

4


52.9.6.2
474
25
E
Number on different line to unit.
Use nonbreaking space. Also p483 line 21.

5
52
52.9.6.3
475
9
E
Wrong step, as Petar pointed out.
step c)

6
52
52.9.7
475
17
E
Is "as per" good formal English?
per ?

7
52
52.9.7
475
45
TR
This comment is not about measuring jitter: I'm happy to measure that at the average level of the signal. 


As I understand it, measuring the average timing of the edges away from the crossing level (waist) introduces a new form of error, because the scope will sample a random proportion of rising edges vs. falling edges, which then occur at different times. For typical sample sizes, this creates a random timing error which largely negates any benefit of moving the expected timing to the desired place. In the example I looked at we were talking 1 ps. 

The mask dimensions are not chosen to 1 ps precision. 
Mask measurements are disappointingly inaccurate already. This would make it worse. 
For us, the mask is not the primary measure of transmitter quality; TDP is. 
There is an industry standard way of mask alignment already. It adds cost and confusion to all users, on an ongoing basis, to create another way of doing it. 

Greg LeCheminant can elaborate.

In other words, don't re-invent the wheel. We pay test equipment manufacturers to do a good job, let them!
Delete "measured at the average value of the optical eye pattern".

8
52
52.9.10.1
477
14
E
"50.3.8" should be a link.
Activate.

9
52
52.9.10.1
478
49
E
After further analysis, I think hard-specifying "fourth-order Bessel-Thomson" here is actually counterproductive. There is no point tightly defining the filter and allowing very loosely specified amounts of sinusoidal amplitude interferer (particularly) and sinusoidal jitter. On p480 we say "linear phase, low jitter filter (such as Bessel Thomson)": that's the right level of guidance. We don't know enough to really tie down the spec for the stressed eye generator, so let's give the test equipment implementer a chance to do the right thing. 

This is part of the expedient alternative to my previous suggestion of using the mathematically correct definition of OMA when an interferer is used, which would involve more visible changes to the draft.
Replace "fourth-order Bessel-Thomson" here with "linear phase, low jitter filter (such as Bessel Thomson)". Delete "fourth-order Bessel-Thomson" in Figure 52-10, and "Bessel-Thomson" on next page line 4 and 15. (But must keep it on line 23, that refers to something else).

10
52
52.9.10.1
479
9
E
Breaks the one "shall" per test rule.
must be

11


52.9.10.1
479
16
E
Here we should hint at the bandwidth of the filter (around 3.75 to 5 GHz).  Giving this guidance would tend to keep implementers away from extreme values of the sinusoidal terms and make for a more consistent test across the industry. 

This is part of the expedient alternative to my previous suggestion of using the mathematically correct definition of OMA when an interferer is used, which would involve more visible changes to the draft.
Add sentence "An electrical bandwidth of 3.5 to 5 GHz may be found appropriate."

12
52
52.9.10.1
479
5
E
Does a filter with wide and flat frequency response and linear phase response do anything? Even Bessel-Thomson filters don't have flat frequency responses.
Replace "flat" with "smooth".

13
52
52.9.10.1
479
15
E
Although we have consensus on the message we want to give here, these two sentences are out of line with good practice, as in 52.9.7 and G.691, and if taken literally would give the stressed eye generator implementer an unnecessarily hard task. Also I think "O/E" should be "E/O" (also in a separate comment).
Replace "The Bessel-Thomson filter should have the appropriate frequency response to result in the appropriate level of initial ISI eye closure before the sinusoidal terms are added. The O/E converter should be fast and linear such that the waveshape and edge rates are predominantly controlled or limited by the electrical circuitry." 
with 
"The test pattern generator, filter and E/O converter should together have the appropriate frequency response to result in the appropriate level of initial ISI eye closure before the sinusoidal terms are added. The E/O converter should have a linear response." 

Or see Tom's comments.

14


52.9.10.2
479
42
E
Ambiguous, as discussed on the reflector. Also I thought we had scrubbed this use of "peak" per a comment last time.
Replace "For this test, these two components are defined by peak values that include all but 0.1% for VECP and all but 1% for jitter of their histograms." 
with 
"For this test, VECP is defined by the 99.9th percentile of the histogram of the lower half of the signal and the 0.1th percentile of the histogram of the upper half of the signal, and jitter is defined by the 1st and 99th percentiles of the jitter histogram." 

Or may get a better alternative from Tom.

15


52.9.10.2
479
47
E
Text jumps abruptly into a recipe without enough flags for the reader.
Replace "Steps:" with "In steps 1 to 7 below, a suggested method of calibrating a stressed eye generator is described in detail."

16
52
52.9.10.2
479
52
E
Missing word
but this increases

17
52
52.9.10.2
481
3
E
Here is where we need to try to keep the pulse shrinkage within a range.
Insert after "at least 5 ps": but preferably no more than 15 ps" (peak-peak of pulse shrinkage jitter).

18
52
Figure 52–11
481
12
E
P1 and P0 look like the 1 and 0 levels: if so they should be next to the horizontal lines, not the histogram boxes.
Move "P1" and "P0" to be next to the horizontal lines.

19
52
52.9.11.3
483
21
E
"The clock recovery unit" Which? This is the first time one has been mentioned in 52.9.11.3; this first sentence seems to be a leftover. Also, number on different line to unit.
Merge sentences: "The clock recovery unit used in the TDP measurement has ..." 
Use nonbreaking space.

20
52
52.14.2.1
488
27
E
Can we go forward with "TIA/EIA-492AAAC is presently in ballot."? Is it? D4.2 #300 refers but doesn't say.
If appropriate, delete the sentence.

21
52
52.15
491-5 


E
As Peter pointed out, each conditionally mandatory PICS needs a "N/A" check box. I think each does not need a "No" box.
Add "N/A" check box to each conditionally mandatory PICS which does not already have one.

22
53
53.15
529-31


E
Each conditionally mandatory PICS needs a "N/A" check box. I think each does not need a "No" box.
Add "N/A" check box to each conditionally mandatory PICS which does not already have one.

23
53
53.15.3
529
26
E
Delay constraints are not optional but conditionally mandatory.
!INS:M and add "N/A check box.

24
52
Figure 52-8
478
38
E
You can write "BERT" on one line rather than vertically:
B
E
R
T. It makes it easier to read and possible to string-search for.
per comment

25
52
Table 52–20
470
48
E
"0x" notation is a programmer's trick that we don't need to introduce in an optics clause to be used just twice. It is an obstacle to understanding if the reader does not know what it means (reader may be thwarted, or may read 0 as 0 and x as "don't care"). Other optical PMD clauses 38 and 53 do not use it, nor clauses 4 to 39. It is "legal" because we say so, and it might be appropriate in a digital-oriented treatise. But the explanation will be about 1600 pages away and not referenced here. In this clause, the notation is not appropriate and not required. 

If this comment reads familiar, it is, but it has been handled under editorial license through lack of time. This time we should have a light enough load to discuss all the comments.
Add "in hexadecimal format" in p470 line 36, to read "specified in hexadecimal format in Table 52–20". Delete "0x" (twice).

26
52
52.9.11
483
6
E
The TDP measurement section runs for two and a half pages and can confuse because it is not the same as the SONET dispersion penalty measurement, and the "dispersion" tested for is different with BASE-S than L, E. While we do not need to justify our tests (we can just state them), we do need to give the reader a better chance of understanding this one.
Add "This measurement tests for transmitter impairments with modal (not chromatic) dispersion effects for 10GBASE-S, and for transmitter impairments with chromatic effects for 10GBASE-L and 10GBASE-W.

27
52
52.9.11
481-3


E
Addressing Mike's point that we may have implied that the reference receiver may contain a limiting amplifier and retimer which won't work prior to the transversal filter for 850nm. This suggested remedy also makes more sense of the new text at beginning of 52.9.11.3. Also we forgot the CRU.

Mike, hope this is acceptable to you.
p481 line 4: Replace ", a reference receiver, a transversal filter for 10GBASE-S, and a bit-error rate tester" with ", and a reference receiver system containing a reference receiver, a transversal filter for 10GBASE-S, a clock recovery unit and a bit-error rate tester". (Could use "test" instead of "reference" instead as in title of 52.9.11.3.) 
p483 line 3-8 rename "reference receiver" to "reference receiver system" (three times) and "receiver to "receiver system". 
For consistency, not because it really matters, in 52.9.11.3 p483 line 35, replace "test receiver" with "reference receiver system". 
Fig. 52-12, add dotted box to group reference receiver, filter, CRU, BERT. Label it "Reference receiver system" or as agreed.

28
52
Table 52–25
488
25
E
Typo: unwanted "s"?
Delete?

29
52
52.14.4
489
27
E
"as shown in Table 52–14"?
Figure 52-14

30
52
52.9.10
476-81


E
It may be too late for this one but Pavel has reminded me of the neat name he coined at the last meeting which we couldn't remember and therefore couldn't implement.
Replace "Sinusoidal Amplitude Interferer", "Sinusoidal interference" throughout 52.9.10 with "sinusoidal offsetter" or "sinusoidal offset" as appropriate.

31
52
52.9.10.1
479
20
E
For Mike Stout:  To make it clearer to implementers that most transmitters are not suitable as stressed eye generators
Add "In either case, a typical optical transmitter with built-in driver is not linear and not suitable."

32
52
52.9.10.1
479
16
E
Not O/E
E/O

33
52
Table 52–15
466
36
E
The footnote is a shaggy dog story because the reader cannot easily find what attenuation is specified.
Add "IEC 60793-2-50 specifies 0.30 dB/km for B1.1 and B1.3 fibers at 1550nm. However, cable specifications are different."
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7

