
Comment	#332	
"All equipment subject to this clause shall conform to IEC 60950-1. In particular, 
the PSE shall be classified as a Limited Power Source in accordance with IEC 
60950-1." 
 
IEC 62368-1 is the successor to IEC 60950-1. We have put references to this 
IEC standard in other parts of the document, but here (in the requirement) it was 
omitted. 
 
SuggestedRemedy 
Replace by: 
"All equipment subject to this clause shall conform to IEC 60950-1 and IEC 
62368-1. In particular, the PSE shall be classified as a Limited Power Source in 
accordance with IEC 60950-1 and shall be classified as Power Source Class 2 
according to IEC 62368-1." 
 
IEC 62368 defines PS2 as "PS2 is a circuit where the power source, (see Figure 
36) measured according to 6.2.2:" 
" - exceeds PS1 limits; and" 
" - does not exceed 100 W measured after 5 s." 
 
Right now IEC 62368-3 is out for vote and will reach 3.0 stage after April. 
This standard is specific to PoE and USB powering: "Safety of electronic 
equipment within the field of audio/video, information technology and 
communication technology" 
We will need to review it and possible include a shall statement for it as well. 
	
Yair	Response:	
I	am	not	sure	why	we	need	to	claim	requirements	from	both	standards.	Currently	we	
are	in	transition		from		IEC60950-1to		IEC62368-1		and	product	can	be	certify	to	
IEC60950-1		or			IEC62368-1			

In	order	to	have	smooth	transition	paragraph	4.1.1	of	IEC	62368-1	says:		

“Components	and	subassemblies	that	comply	with	IEC	60950-1	or	IEC	60065	are	
acceptable	as	part	of	equipment	covered	by	this	standard	without	further	evaluation	
other	than	to	give	consideration	to	the	appropriate	use	of	the	component	or	
subassembly	in	the	end-product.	

NOTE	This	paragraph	will	be	deleted	in	edition	3	of	this	standard.	It	is	added	here	to	provide	a	
smooth	transition	from	the	latest	editions	of	IEC	60950-1	and	IEC	60065	to	this	standard”	

It	means	if	product	certify	to	IEC60950-1	it	automatically	complies		to	IEC62368-1,	until	
new	edition	3	will	be	released	and	therefore	I	think	there	is	some		redundancy		in	
requirement	to	conform	to	IEC60950-1	AND	62368-1	



	

One	can	make	arguments	that	LPS	of	IEC	60950-1		and	PS2	of	IEC62368-1			are	not	the	
same	and	theoretically	this	is	correct	

However,	there	is	a	way	to	combine	LPS	and	PS2	requirements	and	use	one	standard	
and	this	clearly	recommended	in	IEC62368	in	paragraph	6.5.3	and	6.6			

“6.5.3	Requirements	for	interconnection	to	building	wiring.	
Equipment	intended	to	provide	power	over	the	wiring	system	to	remote	equipment	
shall	limit	the	output	current	to	a	value	that	does	not	cause	damage	to	the	wiring	
system,	due	to	overheating,	under	any	external	load	condition.	The	maximum	
continuous	current	from	the	equipment	shall	not	exceed	a	current	limit	that	is	suitable	
for	the	minimum	wire	gauge	specified	in	the	equipment	installation	instructions.	
NOTE	This	wiring	is	not	usually	controlled	by	the	equipment	installation	instructions,	
since	the	wiring	is	often	installed	independent	of	the	equipment	installation.	
PS2	circuits	or	PS3	circuits	that	provide	power	and	that	are	intended	to	be	compatible	
with	LPS	to	external	circuits	(see	Annex	Q)	shall	have	their	output	power	limited	to	
values	that	reduce	the	likelihood	of	ignition	within	building	wiring	or	external	devices	
located	in	a	different	room.	
Compliance	is	checked	with	Clause	Q.1.”	
	
Annex	Q1	is	exactly	LPS	requirements	(Q.1 Limited power source)	

So	instead	of	using	the	proposed	remedy:	

"All equipment subject to this clause shall conform to IEC 60950-1 and IEC 
62368-1. In particular, the PSE shall be classified as a Limited Power Source in 
accordance with IEC 60950-1 and shall be classified as Power Source Class 2 
according to IEC 62368-1." 
	

I	would	recommend	following	statement:	

Replace	by:	

"All	equipment	subject	to	this	clause	shall	conform	to	IEC	62368-1.	
In		particular,	the	PSE	shall	be	classified	as	PS2	circuit	and	comply		with	
Limited		power	source		requirements		(LPS)	of		Annex	Q		of	IEC	62368-1."	

In	this	case	we	use	one	latest	standard.	

	


