
© 2017 Microsemi Corporation. 1

Power Matters.TM

Comments on sub clause 145.4.1 of IEEE draft 
802.3bt/D2.4

Presenter: Arkadiy Peker
Co-author : Yair Darshan 
May 15,  2017



Power Matters.TM 2© 2017 Microsemi Corporation. 

Comments #121,122

Comment 
In the text “Accessible external conductors are specified in subclause 6.2.1 b) of IEC 60950-1 and IEC 62368-1.”

There are few issues: 

Comment 121: 

Text on a line 16 specifies subclause of IEC60950 but does not specifies subclause IEC62368. For 

consistency  we should specify similar subclause in IEC 62368

Comment 122:

It refer to IEC60950 AND IEC 62368 and therefore  it means that BOTH standards need to be met.

Instead of IEC60950 AND IEC 62368 ,  we should use IEC60950  OR IEC 62368

See more details in Annex A. 

Suggested Remedy:

Change from: 

“Accessible external conductors are specified in subclause 6.2.1 b) of IEC 60950-1 and IEC 62368-1” 

To:

“Accessible external conductors are specified in sub clause 6.2.1 b) of IEC 60950-1 or sub clause 

5.4.10.1 b) IEC 62368-1” 
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Comment #123 (page 204,line 18)

� Current text:
This electrical isolation shall withstand at least one of the following electrical strength tests:

a) 1500 V rms at 50 Hz to 60 Hz for 60 s, applied as specified in subclause 5.2.2 of IEC 60950-1 and IEC 
62368-1.

b) 2250 V dc for 60 s, applied as specified in subclause 5.2.2 of IEC 60950-1 and IEC 62368-1.

c) An impulse test consisting of a 1500 V, 10/700 µs waveform, applied 10 times, with a 60 s interval 
between pulses. The shape of the impulses shall be 10/700 µs (10 µs virtual front time, 700 µs virtual time 
of half value), as defined in IEC 60950-1 and IEC 62368-1 Annex N.
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Comment #123-continue:

� Issues with current text:
There is an ambiguity  in current IEEE 802.3bt   requirements for  electrical  isolation compare with IEC 60950 
or IEC62368.  

• Customers may argue (and we have many such cases) that a product meet UL/IEC electrical isolation 
requirements but does not meet IEEE802.3.  Customers believes that IEEE802.3 requirements are more 
stringent than UL/IEC  and does not allow to remove protective components  as it allowed in IEC 60950-1  
5.2.2 Note 4 as follows: 

“NOTE 4 Components providing a d.c. path in parallel with the insulation to be tested, such as discharge 
resistor for filter capacitors, voltage limiting devices or surge suppressors, should be disconnected.”

The requirements  which allow to remove  components as in Note 4 should be added to IEEE specs   or at 
least IEEE802.3bt should have  clear referral on this subject to IEC60950 or IEC62368.

We should remove all detailed explanation how to perform electrical isolation test ,compliance criteria  and refer 
to test  procedures in IEC60950 or IEC62368.

In this case it would be absolutely clear that  IEEE 802.3 does not   have special requirements for electrical 
isolation test and in the same time keep exactly goal of specify  necessary testing and  compliance criteria with 
all details of testing including in IEC60950 or IEC 62368.
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Comment #123-remedy: Option1 

� Current text:

“This electrical isolation shall withstand at least one 
of the following electrical strength tests:
a) 1500 V rms at 50 Hz to 60 Hz for 60 s, applied 
as specified in subclause 5.2.2 of IEC 60950-1 and
IEC 62368-1.
b) 2250 V dc for 60 s, applied as specified in 
subclause 5.2.2 of IEC 60950-1 and IEC 62368-1.
c) An impulse test consisting of a 1500 V, 10/700 
µs waveform, applied 10 times, with a 60 s interval
between pulses. The shape of the impulses shall 
be 10/700 µs (10 µs virtual front time, 700 µs
virtual time of half value), as defined in IEC 60950-
1 and IEC 62368-1 Annex N.
There shall be no insulation breakdown, as defined 
in subclause 5.2.2 of IEC 60950-1 and IEC 62368-
1,during the test. The resistance after the test shall 
be at least 2 M”

� Proposed  text (Preferred):

Verification of the electrical isolation 
shall be performed according to test 
procedures  and compliance criterias
in sub clauses 5.2 .2  and 6.2.2 of 
IEC60950-1 or 5.4.9 and  5.4.10.2 
IEC62368-1
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Comment #123-remedy: Option2 and 3

Current text 

“This electrical isolation shall withstand 
at least one of the following electrical 
strength tests:

a) 1500 V rms at 50 Hz to 60 Hz for 60 
s, applied as specified in subclause
5.2.2 of IEC 60950-1 and IEC 62368-1”

Proposed text Option 2:
“This electrical isolation shall withstand at least 
one of the following electrical strength tests:

a) 1500 V rms at 50 Hz to 60 Hz for 60 s, 
applied as specified in subclause 5.2.2 
(including note 4)  of IEC 60950-1 or 5.4.9 of 
IEC 62368-1.

Proposed text Option 3:
“This electrical isolation shall withstand at least 
one of the following electrical strength tests:

a) 1500 V rms at 50 Hz to 60 Hz for 60 s, 
applied as specified in subclause 5.2.2 of 
IEC 60950-1 or 5.4.9 of IEC 62368-1

Note : Components providing a d.c. path in parallel 
with the insulation to be tested, such as discharge 
resistors for filter capacitors, voltage limiting devices 
or surge suppressors, should be disconnected 
according to Note4  of subclause 5.2.2 IEC60950”
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Comment #124-page 204 line 27 

Comment:

In the text“ There shall be no insulation breakdown, as defined in subclause 5.2.2 of IEC 60950-1 and 
IEC 62368-1, during the test. The resistance after the test shall be at least 2 M ohm, measured at 500 
V dc“  there is following issue:

This  compliance  criteria  applies  for  a) and b) and  c) electrical test procedures (lines 20-25 on a 
page 204).  However a) and b)  compliance  requirements for steady stay tests  are different than for 
c) impulse test.

Requirements  a) and b) compliance  criteria per paragraph 5.2.2 IEC60950: 

"There shall  not be insulation breakdown during test. Insulation breakdown is considered to have 
occurred when the current that flows as a result of the application of the test voltage rapidly increases 
in an uncontrolled manner, that is the insulation does not restrict the flow of current".
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Comment #124- continue

For requirements c) compliance per  paragraph 6.2.23 IEC60950-1:  

"For impulse tests, damage to insulation is verified in one of two ways, as follows:

– during the application of the impulses, by observation of oscillograms. Surge suppressor operation 
or breakdown through insulation is judged from the shape of an oscillogram.

– after application of all the impulses, by an insulation resistance test. Disconnection of surge 
suppressors is permitted while insulation resistance is being measured. The test voltage is 500 V d.c.
or, if surge suppressors are left in place, a d.c. test voltage that is 10 % less than the surge 
suppressor operating or striking voltage. The insulation resistance shall not be less than 2 MΩ."

Therefore IEEE  requirements that ” The resistance after the test shall be at least 2 Mohm , measured 
at 500 V dc”  should refer just to impulse test  c) and not to   steady stay tests a) and b).

(See more details in Annex B)
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Comment #124-remedy

Current text 

“There shall be no insulation breakdown, as 

defined in subclause 5.2.2 of IEC 60950-1 

and IEC 62368-1, during the test. The 

resistance after the test shall be at least 2 

M.”

Proposed text:

Option 1 (preferable): 

If preferable option on comment 123 is 
accepted than no changes are required and 
it resolves comment #124. If preferable 
option on comment 123 will not be 
accepted, than go for Option 2. 

Option 2:

“There shall be no insulation breakdown, 
as defined in subclause 5.2.2 of IEC 60950-1 
or 5.4.9 .2 of  IEC 62368-1, during the test 
for cases a) and b). For impulse test c)  
compliance criteria according to sub clause 
6.2.2.3 of IEC60950-1 or subclause 5.4.10.3 
of IEC62368-1”
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Comment # 125 (page 204 line 27)

Issues with current text: 

It specify IEC60950 -1 subclause 5.2.2 but does not specify similar subclause in IEC62368-1 and 

For consistency we should  add corresponded  IEC62368-1 subclause and change from IEC 60950-1 AND 

IEC62368-1  to IEC 60950-1 OR IEC62368-1 

Note: If resolution of comment 124 (option 1 or 2) is accepted, this solve 

comment 125 and no need to discuss comment 125.
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Comment # 125- continue

Current text:

“There shall be no insulation breakdown, 
as defined in subclause 5.2.2 of IEC 
60950-1 and IEC 62368-1, during the 
test. The resistance after the test shall 
be at least 2 MOhm, measured at 500 V 
dc”

Proposed text:

“There shall be no insulation breakdown, 
as defined in subclause 5.2.2 of IEC 
60950-1 or subclause 5.4.9.2 of IEC 
62368-1, during the test. The resistance 
after the test shall be at least 2 MOhm, 
measured at 500 V dc”
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Annex A.
Backup slides for comments #121 and #122
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Annex A. Comments #121,122-back up. Rational for changes:  
transition from IEC60950 to IEC 62368

IEC62368 Covers Scopes of previous (legacy) standards:  IEC 60065, Audio, Video & Similar Electronic Apparatus –Safety

and  IEC 60950-1, Information Technology Equipment – Safety

IEC62368 is Not a simple merger of IEC 60065 & 60950-1! Although many common elementsH
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Annex A. Comments #121 –continue, comparison of sub 
clause 6.2.1b) IEC60950 and 5.4.10.1 b) IEC62368-1

Sub clause  6. 2.1b)  IEC60950-1

6.2 Protection of equipment users from overvoltages on 
telecommunication networks

6.2.1 Separation requirements

Equipment shall provide adequate electrical separation between a 
TNV-1 CIRCUIT or a TNV-3 CIRCUIT and the following parts of the 
equipment.

b) Parts and circuitry that can be touched by the test finger, Figure 2A 
(see 2.1.1.1), except contacts of connectors that cannot be touched 
by the test probe, Figure 2C (see 2.1.1.1).

Sub clause 5.4.10.1 b) IEC62368-1

5.4.10 Safeguards against transient voltages from 
external circuits

5.4.10.1 Requirements

Adequate electrical separation shall be provided between external 
circuits of equipment as indicated in Table 14, ID number 1, Figure 
30 and:

b) accessible parts and circuitry, except for the pins of connectors. 
However, such pins shall not be accessible under normal operating 
conditions by the blunt probe of Figure V.3;

Figure 2A – Test finger
Figure 2C – Test probe
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Annex B.
Back up slides for comment #124



Power Matters.TM 16© 2017 Microsemi Corporation. 

Annex B. Additional information: Compliance  criterias
from IEC60950-1 and IEC62368-1 for Steady stay test 

� From 5.2.2   IEC60950-1  
Compliance criteria for steady stay 
test

There shall be no insulation breakdown 

during the test. 

Insulation breakdown is considered to have 

occurred when the current that flows as a 

result of the application of the test voltage 

rapidly increases in an uncontrolled manner, 

that is the insulation does not restrict the 

flow of the current. Corona discharge or a 

single momentary flashover is not regarded 

as insulation breakdown.

From 5.4.9.2   IEC62368-1 Compliance 
criteria for steady stay test 

There shall be no insulation breakdown 

during the test. Insulation breakdown is 

considered to have occurred when the 

current that flows as a result of the 

application of the test voltage, rapidly 

increases in an uncontrolled manner, that is, 

the insulation does not restrict the flow of 

the current. Corona discharge or a single 

momentary flashover is not regarded as 

insulation breakdown.
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Annex B. Compliance  criterias from IEC60950-1 and 
IEC62368-1 for impulse test  

� From 6.2.2.3   IIEC60950-1  Compliance 
criteria for impulse test 

For impulse tests, damage to insulation is 
verified in one of two ways, as follows:

– during the application of the impulses, by 
observation of oscillograms. Surge suppressor 
operation or breakdown through insulation is 
judged from the shape of an oscillogram.

– after application of all the impulses, by an 
insulation resistance test. Disconnection

of surge suppressors is permitted while 
insulation resistance is being measured. The test 
voltage is 500 V d.c. or, if surge suppressors are 
left in place, a d.c. test voltage that is 10 % less 
than the surge suppressor operating or striking 
voltage. The insulation resistance shall not be 
less than 2 MΩ.

From 5.4.10.3   IEC62368-1 Compliance 
criteria for impulse test 

For the impulse tests, insulation breakdown is 
verified in one of the following two ways:

− during the applica4on of the impulses, by 
observation of oscillograms, surge suppressor 
operation or breakdown through insulation is 
judged from the shape of an oscillogram.

− a5er applica4on of all the impulses, by an 
insulation resistance test. Disconnection of surge 
suppressors is permitted while insulation 
resistance is being measured. The test voltage is 
500 V d.c. or, if surge suppressors are left in 
place, a d.c. test voltage that is 10 % less than 
the surge suppressor operating or striking 
voltage. The insulation resistance shall not be 
less than 2 MΩ .


