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COM [68], [139] 2
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RX Jitter tolerance [33] 1
TX characteristics [58 ran_3ck 01 0320] 1
Channel Characteristic [39] 1
8

Open comments

Legend: [##,## ##] = related comments, ## = pivot comment, ##* = cross-clause comment, [##,##,author_nn] = related presentation



http://www.ieee802.org/3/ck/public/20_03/benartsi_3ck_01_0320.pdf
http://www.ieee802.org/3/ck/public/20_03/ran_3ck_01_0320.pdf

Comment # 68

Comment:

Cl 163 SC 163.9.1
Mellitz, Richard
Comment Type TR

P175

Samtec
Comment Status D

L44

Vfmin should align with Av in COM table 163-10 since Np=200

SuggestedRemedy
Replace 0.4 with 0.413

Proposed Response

PROPOSED ACCEPT IN PRINCIPLE.

For task force discussion.

D1.1 Spec. Note it is table 163-5.

Response Status W

Table 163-5—Summary of transmitter specifications at TP0a

Parameter Reference Valoe Units

Signaling rate 53.125= 100 ppm GBd
Diifferentis] pk-pk velmge (max)? 93813

Transmitter dizablad an mV

Transmitter ensbled 1200 mV
D common-made voltage |§|:|1:1:._)1 93813 10 v
DT common-made voltage |j|:nj.11..]l 93813 ] W
AC common-mode WS voltage (max.jl 93813 30 mV
Effective return Joss (ERL) (min.) 163.98.1.1 =D i3
Common-mode remm loss (min) 93814 TBD d8
Transmitter steady-state voltage, vy(min ) 1428312 04 v
Transmitter steady-state voltage, vy (max.) 0.6
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Comment # 139

Comment:
Cl 163 SC 163.10 P183
Dawe, Piers Mellanox

Comment Type TR Comment Status D

gl —

Slide 6 of heck_3ck_01_0919 shows that the DFE taps are 2 and 3 are always strongly
positive, and no taps strongly negative, yet the draft would allow such

untypical/hypothetical channels that a real receiver need not, and maybe can't, cope with.
kasapi_3ck_01_1119 slide 7 shows the first tap also.

We need sensible minimum tap limits.

SuggestedRemedy
Add minimum tap weight limits:
Tap 1: min +0.3
Tap 2: min +0.05

Remembering that a tap weight limit isn't a hard pass-fail limit; channels can go outside it
but pay a (very small, for one or two small excursions) increase in COM for the excess IS|

noise that they cause:
All other taps: min -0.04 (looser than for CR).

Turn the existing "Normalized DFE coefficient magnitude limit"s into "Normalized DFE

coefficient limit"s.
Update definition of COM in 93A.1.

Proposed Response
PROPOSED REJECT.

Response Status W

The comment does provide sufficient evidence that the suggested remedy will not hinder

reasonable, practical channels.

For task force discussion.

Summary of the suggested remedy:
b(1) : change [-0.85, 0.85] to [0.3, 0.85]
b(2): change [-0.3 0.3] to [0.05, 0.3]

Related material:
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http://www.ieee802.org/3/ck/public/19_11/kasapi_3ck_01_1119.pdf
http://www.ieee802.org/3/ck/public/19_09/heck_3ck_01_0919.pdf

Comment # 30

Comment:
Cl 163 SC 163.9.1 P175 L26 #
Ben Artsi, Liav Marvell

Comment Type T Comment Status D TPO extrapolation
TP0a has been shown to be extremely difficult to be used as a point to measure Specified
Tx compliance parameters.

SuggestedRemedy

Measurement will still be done at TP0a, but Tx is to be specified at TP0.
A new annex is to be defined to specify method of extrapolating/simulating each of the Tx
parameters from TPO to TPOa.
A presentation will be provided.
Proposed Response

PROPOSED REJECT.

Response Status W

[The proposed change in the comment does not contain sufficient detail to understand the
specific changes that satisfy the commenter.]

The suggested remedy does not provide sufficient detail to implement.

A presentation relating to this comment is anticipated for the March meeting.
Comment #35 addresses the same issue for Clause 120F.

For task force discussion.

See comment #35.

Related material:

+ Call for action: Form a brain storming group to tailor the required mathematics

IEEE P802.3ck Task Force, January 2020

D1.1 Spec:

Table 163—-5—Summary of transmitter specifications at TP0a

Parameter Reference Value Units

Signaling rate 53.125= 100 ppm GBd
Diffarential pk-pk volmge (max ) 93813

Transmitter dizabled 30 mV

Transmitter ensbled 1200 mV
DT common-mode voltage tmx_'._)l 938.13 19 v
D common-mode voltage ﬁmjn)l 93813 0 v
AC common-mode BMS voltags (max )* 93813 30 mV
Effective return Joss (ERL) (min) 163811 TBD dB
Common-mode retumn loss (min ) 03814 TBD d=
Transmiter steady-state voltage, vy(min ) 1628312 04 v
Transmitter steady-state voltage, vy(max.) 06
Linear fit pulsa peak (min) 1629312 - vy v

Lavel separation mismeatch ratio Ry (in)

120D3.112

095



http://www.ieee802.org/3/ck/public/20_03/benartsi_3ck_01_0320.pdf

Comment # 31

Comment:

Cl 163 SC 163.9.1.2 P176 L47 # [:D

Ben Artsi, Liav Marvell

Comment Type T Comment Status D TPOA TF

A reference TPO - TPOa test fixture is specified. It is also indicated that the difference
between the test fixture and the actual implementation is to be taken into account in the
measurement. It is not stated how to do this adjustment.

SuggestedRemedy

Specify an achievable range for the TPO - TPOa test fixture: Loss @ ~26GHz <6dB ; ILD ;
ERL? A presentation is to be provided with the actual suggestion

Proposed Response Response Status W
PROPOSED REJECT.

The suggested remedy does not provide sufficient detail to implement. However, a
presentation relating to this comment is anticipated at the March meeting.

D1.1 Spec:
163.9.1.2 Transmitter test fixture

Unless othereise noted, measurements of the transotter are made at the output of a test fixhwre (TP02) as
shown 1 Figure 163-3.

Related material:
http://www.ieee802.0rg/3/ck/public/20_03/benartsi 3ck 01 0320.pdf
The presentation calls for action to brainstorm solutions.

IEEE P802.3ck Task Force, January 2020
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http://www.ieee802.org/3/ck/public/20_03/benartsi_3ck_01_0320.pdf

Comment # 32

Comment:

Cl 163 SC 163.9.2.2 P179 L21 = ID
Ben Artsi, Liav Marvell

Comment Type T Comment Status D (IR)

The RXx test fixture is embedded as part of the interconnect used for the interference
tolerance test. Thus, there is no reason to limit the loss and behavior so tightly as done on
line 21. Doing so will not enable connecting more than very few (if any!) Rx lanes to TP5a

for testing.
SuggestedRemedy
Recommend increasing loss limits to 4dB at 26.56GHz
Proposed Response Response Status W
PROPOSED REJECT.

[The proposed change in the comment does not contain sufficient detail to understand the
specific changes that satisfy the commenter.]

The suggested remedy does not provide a complete solution. For instance, a new insertion
[ loss equation for Equation 163-1 is required.

For task force discussion.

D1.1 Spec: /v 4dB?

The inserfion loss of the test fixture shall be between 1.2 dB and 9B at 26.56 GHz. The magnitude of the
insertion loss deviation of the test fixture shall be less than or equal to 0.01 dB from 0.05 GHz to 26.56 GHz.

The updated proposed response:
Proposed Reject.
No evidence is provided that the impact on TP1a measurement will not be adversely affected.

IEEE P802.3ck Task Force, January 2020



Comment # 33

Comment:
Cl 163 SC 163.9.2.4 P180 La47 #
Ben Artsi, Liav Marvell
Comment Type T Comment Status D jitter tolerance

Reciever jitter tolerance test is specified at specific frequency points with no specified
extrapolation between frequency points. More specificaly, 5Ul at 40KHz, 0.15UI at
1.33MHz 0.05U1 at 4-40MHz. Tx is measured when applying high pass filter on the jitter
filtering out much of the low frequency jitter of a transmitter. A transmitter may still comply
with the TX specifications and have much more than 0.15UlI of jitter at frequecies which

Table 163—-9—Receiver jitter tolerance parameters

The receiver under test shall meet the FEC symbol error ratio requirements for each case in Table 163-9.

reside around a few handers of Hz. Since there is no Rx jitter tolerance requirement at Parameter Case A Case B Case C Case D CaseE Units

these frequencies: A transmitter may have relatively high jitter at low frequencies and still - > S > S >

be compliant. The Rx may not be able to tolerate this jitter while being compliant as well. FEC Symbol error ratio 107 0™ 0 10” 10~ —

The interoperability between these specified Tx and Rx is questionable. Titter frequency 0.04 1333 4 12 40 Mz
SuggestedRemedy Titter amplitude (pk-pk) B 0.15 0.05 0.05 0.05 ur

Add a sentence that the reciever is expected to meet any frequency point between the
specified in table 163-9 while jitter tolerance requirement is linearly extrapolated between
any consecutive specified frequency points.

Proposed Response Response Status W
PROPOSED ACCEPT IN PRINCIPLE.

Add the following new text and equation:

"Although the jitter tolerance test is specified at discrete frequencies, a compliant receiver
tolerates jitter at any frequency between 40 kHz and 40 MHz with peak-to-peak amplitude
according to equation 163-new.

Equation 163-new:
jitter(f) = (0.05*4 MHz / f) for 40 kHz < f < 4 MHz
jitter(f) = 0.05 for 4 MHz < f < 40 MHz

D1.1 Spec:

163.9.2.4 Receiver jitter tolerance

Receiver jitter tolerance is verified for each pair of jitter frequency and peak-to-peak amplitude values listed
in Table 163—9. The test setup shown in Figure 93—12, or its equivalent, is used. The test channel meefs the
insertion loss requirement for Test 2 in Table 163—8. The synthesizer frequency is set fo the specified jitter
frequency and the synthesizer output amplitude is adjusted until the specified peak-to-peak jitter amplitude
for that frequency is measured at TPOa. The test procedure is the same as the one described in 120D.3.2.1,
with the following exceptions:

IEEE P802.3ck Task Force, January 2020



Comment # 58

Comment:
Cl 163 SC 163.9.1 P175 L35 # [58
Ran, Adee Intel

Comment Type T Comment Status D
As was discussed in the January 2020 meeting there is interest in enabling DC-coupled
channels in some applications (mainly backplane and C2C) when the two link partners
support this operation. Avoiding AC coupling capacitors in the channels can help board
design, improve signal integrity, and reduce costs, and it is becoming a common
requirement.

Current channel specs refer back to 93.9.4 where it is stated that AC coupling capacitors
may not exist between TP0 and TP5, but in that case some specifications may need
modifications for interoperability (without stating the modifications explicitly). This leaves
the burden of defining new Rx and Tx specifications to implementers and integrators - with
no standard to assist them.

Indeed, the current transmitter specifications in 120F.3.1 and in 163.9.1 allow high
common mode voltage up to 1.9 V, which is detrimental for DC coupling with modem
CMOS devices. This high value is also not useful for Tx design with modem applications.

DC coupling can be supported by limiting the Tx common mode voltage to a more
reasonable and useful range. If this is done, the existing specs may be useable without
change for DC coupled channels (although receivers may still need special support for this).

This proposal is specific for KR and C2C specifications which require on-board AC
coupling; CR and C2M have AC coupling in the cable and in the module, respectively, so
they need a separate discussion.

SuggestedRemedy

In the transmitter characteristics tables of Clause 163 and Annex 120F, Change the Tx
common mode voltage to be between 0.2 and 0.8 volts.

Additional content may be beneficial for the AC coupling subclauses. | intend to provide
some text in a presentation, to complement the suggested Tx specs.

Proposed Response Response Status W
PROPOSED ACCEPT IN PRINCIPLE.

A presentation related to this comment is anticipated at the March meeting.

In Table 163-5 and Table 120F-1, change DC common-mode voltage (max.) to=8=8=¥ _and
DC common-mode voltage (min.) to 0.2 V.

For task force discussion.

IEEE P802.3ck Task Force, January 2020

D1.1 Spec:

Table 163—-5—Summary of transmitter specifications at TP0a

Parameter Reference Value Units

Signaling rate 530235 100 ppm | GBd
Diiffarential pk-pk voltaze (max ) 93813

Transmitter dissbled 30 mV

Transmitter ensbled 1200 mV
Dol commeon-mode voltage [jrnxs.)l 93813 19 Vv
DeC commeon-mode voltage anin)l 93813 i} Vv
AC commen-mode FMS voltage (max)! 93813 30 iV
Related material:
http://www.ieee802.0rg/3/ck/public/20_03/ran_3ck 01 0320.pdf

DC common-mode voltage (max.)" 93.8.1.3 -+9- 0.9

DC common-mode voltage (min.]l 93.8.1.3

-4 02

Note: Modified from 0.8
in suggested remedy

Note:
Change 0.8 V in proposed response to 0.9 V

/


http://www.ieee802.org/3/ck/public/20_03/ran_3ck_01_0320.pdf

Comment # 39

Comment:

Cl 163 SC 163.10 P181 L26 =
Ben Artsi, Liav Marvell

Comment Type T Comment Status D

Differential to common mode conversion loss is not defined for a TP0 to TP5 interconnect
channel characteristics

SuggestedRemedy
Specify that the differential to common mode conversion loss of TP0O to TP5 shall be [TBD]
and correlated to the capability defined in 162.11.5 when measured with an MCB

Proposed Response Response Status W
PROPOSED ACCEPT IN PRINCIPLE.

For task force discussion.

Reference in D1.1 CL162:

162.11.5 Differential to common-mode conversion loss
The cable assembly differential to commoen-mode conversion loss shall meet the requirements uf-
162.11.6 Common-mode to common-mode returm loss

The cable assembly common-mode to common-mode retum loss shall meet the requirements of [JBDL

IEEE P802.3ck Task Force, January 2020

10



