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 # I-42Cl 22 SC 22.2.4.2 P 722  L 26

Comment Type ER
The draft is inconsistent in capitalization of "register".  There is an inconsistent practice of 
captilizing the word when combined with a register number.  This is most significant in 
Clause 45, but applies to other clauses as well.  (Inconsistencies go back to Clause 22 so 
this has existed for a long time.)  The unnecessary capitalization is on references to a 
specific register. E.g., "Register 0" in Clause 22 or "Register 1.0" in Clause 45.  Less 
frequently the capitalization is when associated with the register name The inconsistency in 
Table 22-6 is easy to see.

SuggestedRemedy
Search and replace the unnecessary capitalization.  Unfortunately, a global search and 
replace won't work because sometimes, the word "Register" leads a sentence and needs 
to be capitalized, but a search and replace can be done by an editor for the >1000 
occurances of the unnecessary capitalization.

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

Editors to change the capitalization of register as follows:
Replace "Register" with "register" throughout the draft where "Register" is not at the start of 
a sentence, is not part of a phrase that is a proper noun (e.g., a parameter name), and is 
not preceded by "(" as part of a Clause 22 or Clause 45 heading.  All with editorial license.

Comment Status A

Response Status U

Grow, Robert Robert M Grow Consulting

Response

 # I-51Cl 30 SC 30.3.2.1.2 P 1050  L 6

Comment Type ER
Though someone my want to quote Emerson to me about my desire for consistency, I note 
that we are generating increasing inconsistency in the sort order of MIB items.    Please 
note that at line 6, sort order is clause number in the Description column; but 1000BASE 
items following don't have any discernable order, then 2.5GBASE appears to be 
alphanumeric in the first column.  Looking at aMAUType, one examining will see 50GBASE 
followed by 50/25GBASE followed by 50GBASE spread over almost two pages.

Looking at proposed amendments 3-5 to the 20xx revision, I cannot discern a consistent 
insert order in these amendments (nor for the"yet to be assigned a number" amendment 
project I chair).

SuggestedRemedy
As we revisit lower data rates for new applications, the number of entries for aPhyType, 
aPhyTypeList, and aMAUType will increase.  We need to make clear what the insert point 
is for new enumerations of these attributes and make it available to editors (e.g., 
Extension: Attribute enumeration sort order on the "tools and resources" page)

Re-sort the enumerations in D3.0 as required by  the convention chosen.  

Beacuse we no longer have enumeration values included in our specifications, I favor a 
alphanumeric sort order consistent with our modification of IEEE Style consistent with 1.4.  
My second choice would be to insert at the end of the xxBASE grouping, but this would be 
difficult to do for amendments added since dropping the enumeration values.

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

The application of the definition sort order described in 
<https://www.ieee802.org/3/WG_tools/editorial/requirements/words.html#sort> to 
enumerations would yield a non-intuitive progression with respect to data rate.

Sort enumerations defined in 30.3.2.1.2 (aPhyType), aPhyTypeList (30.3.2.1.3), and 
30.5.1.1.2 (aMAUType) in order of increasing data rate with the entries with a common 
data rate sorted alphanumerically.

Comment Status A

Response Status U

row_order, bucket
Grow, Robert Robert M Grow Consulting
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 # I-62Cl 146 SC 146.8.6 P 5880  L

Comment Type TR
PELV is mentioned, but not explained

SuggestedRemedy
On page 232 add
PELV    Protective Extra Low Voltage

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

Change 146.8.6 first sentence from
"The wire pair of the MDI shall withstand without damage the application of short circuits of 
any wire to the other wire of the same pair or ground potential, as per Table 146-9, under 
all operating conditions, for an indefinite period of time."
To
"The wire pair of the MDI shall withstand without damage the application of short circuits of 
any wire to the other wire of the same pair or ground potential, as per Table 146-9, under 
all operating conditions, for an indefinite period of time with the source current limited to 
2000mA."

Delete the entire note at the end of subclause 146.8.6. The current draft of IEEE P802.3dd 
Power over Data Lines of Single Pair Ethernet (Maintenance #17), which is a draft 
amendment to this revision, proposes the deletion of note at the end of 146.8.6. As this 
note contains the only instance of PELV in the entire IEEE P802.3 draft, implementing the 
deletion of this note in IEEE P802.3, rather than waiting for IEEE P802.3dd, addresses this 
comment, with the more complete remedy above, based on the following rationale 
documented by slide 4 in 
<https://www.ieee802.org/3/dd/public/Stewart_3dd_01a_06152021.pdf>.

Comment Status A

Response Status U

elv
Maytum, Michael None-Retired

Response

 # I-65Cl J SC J.1 P 6317  L

Comment Type TR
The three test voltages a) or b) or c) could be used by a manufacturer for verifying an 
isolating transformer. However, the voltages of a) and b) do not represent conditions that 
occur in the field and should not be used to verify the entire wired Ethernet interface which 
may have components that suffer hazardous breakdown under non-impulse conditions. 
IEC 60664-1, Insulation coordination for equipment within low-voltage supply systems - 
Part 1: Principles, requirements and tests warns "While tests with AC and DC voltages of 
the same peak value as the impulse test voltage specified in Table F.6 verify the withstand 
capability of clearances, they more highly stress solid insulation because the voltage is 
applied for a longer duration. They can overload and damage certain solid insulations. 
Technical committees should therefore consider this when specifying tests with AC or DC 
voltages as an alternative to the impulse voltage test given in 6.4.5.". In addition, test 
voltages a) and b) do not have defined prospective short-circuit currents leading to possible 
damaging high currents.

SuggestedRemedy
Limit the test voltages a), b) for verifying transformer isolation and use impulse test voltage 
c) for transformer isolation verification and port withstand voltage testing. Equipment 
resistibility standards use impulse testing for wired Ethernet port voltage withstand testing 
and J.1 should recognise that.

REJECT. 

Commenter provides insufficient information to implement a remedy.  Additionally, CRG 
disagrees with the commenter on only using certain tests for verifying transformer isolation, 
because the specification applies to the port, not the a single component of the Ethernet 
port (e.g., a transformer).

Comment Status R

Response Status U

Maytum, Michael None-Retired
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 # I-66Cl J SC J.1 P 6317  L

Comment Type TR
The J.1 test procedure should only be used for equipment having a single wired Ethernet 
port. Recent multiport equipment testing showed a J.1 problem. One test house found the 
tested port withstood a 6 kV 1.2/50 voltage impulse. A second test house found the port 
broke down with a 2 kV impulse. The 2 kV test house got a lower breakdown voltage 
because it terminated the untested ports. This gave a path to earth and the actual 
breakdown was initially inter-port. Ethernet ports tend to be grouped together and have 
multiple link connections. In the end, the 6 kV test house conceded it was realistic to test 
with the untested ports terminated. Terminations on untested wired Ethernet ports are 
necessary to unify testing as several manufacturers have now replaced the Bob Smith 
termination network with alternative design techniques.

SuggestedRemedy
Either state that J.1 testing only applies to equipment with a single Ethernet port or state 
when testing, untested Ethernet ports shall be terminated using a network such as defined 
in IEC 61156-1, Multicore and symmetrical pair/quad cables for digital communications - 
Part 1: Generic specification. For more details see https://ict-surge-protection-
essays.co.uk/downloads/whats-going-on-termination-of-untested-wired-ethernet-twisted-
pairs/

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

Insert the following new note at the end of J.1: "NOTE 3 - Implementers should consider 
the effect of whether other ports are terminated or unterminated when testing the insulation 
of multi-port devices."

Comment Status A

Response Status U

Maytum, Michael None-Retired

Response

 # I-69Cl 33 SC 33.7.1 P  L

Comment Type GR
Having worked on SELV, PELV and FELV systems I fail to see how an Ethernet PSE 
interface linked to another network powered Ethernet device is other than an FELV system. 
(Mains powered injectors and network powered devices are the exception) The isolation 
transformer used for SELV and PELV provides double fault protection against the 
hazardous voltage applied to one winding by reinforced or double insultation. Also such 
transformers should be marked with concentric square symbol on the safety label. To my 
knowledge hazardous voltages like AC mains do not occur on Ethernet transformer 
windings. Ethernet transformer manufactures would have an additional burden by 802.3 
imposing an SELV/PELV construction requirement. Looking at old ballot comments the 
main reason given for using a wired Ethernet isolation transformer as to avoid earth loops.

SuggestedRemedy
I propose that TC64 be asked for an interpretation on this. The IEC does not harmonise its 
stance on ELV. This is very evident from the Web posting https://ict-surge-protection-
essays.co.uk/downloads/whats-going-on-electric-shock-and-extra-low-voltage-elv-related-
terms-and-definitions/

REJECT. 

This comment does not propose any change to the draft.

Comment Status R

Response Status U

elv
Maytum, Michael None-Retired
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 # I-74Cl 33 SC 33.1.1 P 1311  L

Comment Type TR
b) Safety-A PSE designed to the standard does not introduce non-SELV (Safety Extra Low 
Voltage) power into the wiring plant.
This statement does not reflect industry practice where the PoE injector and network 
powered device, such as a camera or network bridge, are sold as a system. The injector is 
commonly PELV and a fixed voltage supply as the intended load is known. In addition, the 
network powered device often has a functional earth.

SuggestedRemedy
Change the text to reflect industry practice to
Safety-A PSE designed to the standard only supplies SELV (Safety Extra Low Voltage) or 
PELV (Protective Extra Low Voltage) power  into the wiring connecting to the network 
powered device.

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

Change:  '... non-SELV (Safety Extra Low Voltage) power into the wiring ...' to read '. non-
SELV (Safety Extra Low Voltage) power, as defined by IEC 60950-1, into the wiring .'.

The referenced text is provided as documentation of the objectives of the amendment 
projects which developed this Clause. The initial IEEE P802.3af DTE Power via MDI 
project requirements document <https://ieee802.org/3/af/requirements.pdf> includes 
'Regardless of the final voltage selected, the DTE power max voltage shall not exceed the 
limits of SELV per IEC 950.'. The IEEE P802.3at DTE Power Enhancements project 
objectives <https://ieee802.org/3/at/objectives.html> includes 'IEEE STD 802.3 will 
continue to comply to the limited power source and SELV requirements as defined in 
ISO/IEC 60950.'.
 
As this text is provided for historical reference, based on the above, modifying it as the 
commenter suggests would, in effect, be an attempt to revise that history. However, to 
clarify the SELV being referenced by this item the text '. Non-SELV (Safety Extra Low 
Voltage) power into the wiring .' will be changed to read '. Non-SELV (Safety Extra Low 
Voltage) power, as defined by IEC 60950-1, into the wiring .'.

Comment Status A

Response Status U

elv
Maytum, Michael None-Retired

Response

 # I-75Cl 3 SC 3.4 P 244  L 53

Comment Type ER
Also line 16. The referenced footnote seems like a hangover from the days when 
EtherType based frames were "outside" the scope of the standard.  Now that Type based 
operation is fully legitimate within the standard and is, in fact, fundamental to the operation 
of several 802.1 standards it is time to elevate the note or a derivative thereof to fully 
normative text.

SuggestedRemedy
Delete the footnote "31" designation in line 16 and adjust the value of subsequent footnote 
designations accordingly.

Delete footnote "31" and replace it with the following as main body text: Invalid MAC 
frames may be ignored, discarded, or used in a private manner. The use of such frames by 
clients other than LLC or MAC control is beyond the scope of this standard.

ACCEPT. 

Comment Status A

Response Status U

bucket
Thompson, Geoffrey GraCaSI S.A.
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 # I-89Cl 1 SC 1.3 P 178  L 43

Comment Type GR
The IEEE SA Standards Style Manual requires that in IEEE standards normative 
references are those documents that contain material that must be understood and used to 
implement the standard. Further, reference to unpublished drafts may be used as 
normative references for compliance as long as they are; dated, readily available and 
retrievable
It is required to meet the SELV requirements in IEC 60364-7-716:20XX, yet the current 
draft fails the IEEE SA Standards Style Manual requirements of dated, readily available 
and retrievable.
Following the IEC 64/2413/CDV Brazil, France, Germany, Norway, Portugal, Russian 
Federation, Spain and United Kingdom all cast negative votes. Comment  results were that 
SELV and PELV voltages will be aligned and it appears wire current capability will be 
based on temperature rise and not current value. The IEC, ANSI Webstores do not list IEC 
60364-7-716. You cannot test for compliance if the document isn't available.

SuggestedRemedy
Remove all body text compliance requirements mentioning IEC 60364-7-716:20XX. Pages 
1386, 1403, 4415, 4427 and 5800.

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

Since IEC 60364-7-716 is not anticipated to be published by the time this draft is approved, 
implement the following changes with editorial license.

Remove IEC 60364-7-716:20XX from the list of normative reference.

Remove references to IEC 60364-7-716:20XX in 33.7.1, 33.8.3.10 (item PSEES1), 104.8, 
104.9.4.8 (item ENV2), 145.6.1 and 145.7.3.8 (item PSEES1).

Comment Status A

Response Status U

elv
Maytum, Michael None-Retired
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