
Interpretation Number: 2-07/06 
Topic: 100BASE-LX10 & 100BASE-BX10 receive sensitivity 
Relevant Clause: Table 58-4 and 58-6 
Classification: Unambiguous 
 
Interpretation Request 

Std 802.3ah-2004 Section 58 Page 241/242 
 
I would be very grateful if you could help clarify a point in the above document. 
 
Table 58-4 100Base-LX10 receive characteristics: second line, reads  “Receiver 
sensitivity (max)     -25dBm” 
 
Similarly, Table 58-6 100Base-BX10 receive characteristics: line 5 reads   “Receiver 
sensitivity (max)     -28.2dBm” 
 
Q) I take this as meaning a device which has a receiver sensitivity of say -30bBm is too 
sensitive and does not meet the requirements and therefore cannot classed as 100Base-
LX10 or 100Base-BX10? I do not understand this as usually you would state the 
minimum receiver sensitivity rather that the maximum. Surely the more sensitive the 
receiver the better? 
 
The reason I ask is that I have been looking into industrial media converters an have 
found most are marketed as 100Base-FX even ones using WDM on one single mode fibre 
(which should be 100Base-BX10) Also many of the converters have output power >-
8dBm and sensitivity >-25/28dBm (some have -37dBm) which to my understanding 
means the could not qualify as 100Base-LX10 or 100Base-BX10 
 
My company  wants to develop a long range media converter for use on undersea 
applications(>100Km) and we would prefer to do it to a standard (100base LX10) but to 
go such a long distance requires high power and good sensitivity which means we would 
exceed the limits and couldn’t market our unit as complying with 802.3. 
 
Interpretation for IEEE Std 802.3-2005 

The term 'max' used here means that a number more positive is not acceptable, and a 
number more negative is acceptable. A receive sensitivity of -30dBm therefore does meet 
the requirements of this standard. 
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