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Topic: Transmitter electrical specifications 
Relevant Clause: 39.3.1 
Classification: Question 1 - Unclear 
 Question 2 - Unaddressed 
 
Interpretation Request 

Can you please help us on the folowing 802.3 interpretation requests? 
 
(1) Section 39.3.1 of the IEEE Std 802.3, 2002 edition. 

In table 39-2, Transmitter output type is is (P)ECL. However, output driver is ac-
coupled. Is it required by standard that transmitter DC common-mode voltage needs 
to meet (P)ECL? 

 
(2) Section 39.3.1 of the IEEE Std 802.3, 2002 edition. 

In Figure 39-2, is there any requirement on transmitter impedance or Transmitter 
return loss @ TP2?  

 
Interpretation for IEEE Std 802.3-2002 

Question (1): 

The standard is unclear on this issue, and no distinction can be made between 
alternative implementations. This is being referred to the sponsor for possible action 
at the next revision. 
 

Question (2): 

The standard does not speak to these issues, and as such no distinction can be made 
between alternative implementations. This is being referred to the sponsor for 
possible action at the next revision. 
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