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Interpretation Number: 4-11/02 (Link Aggregation Control Protocol)
Topic: Link Aggregation Control Protocol
Relevant Clause: 43
Classification: Unambiguous

Interpretation Request

My request for interpretation pertains to Clause 43 (Link Aggregation) of IEEE 802.3-
2002, more specifically to the PICS of the aforementioned section. After having read
Clause 43 and its PICS, a doubt subsists in my mind as to whether a vendor MUST
implement LACP in order to claim conformance with Clause 43 of IEEE 802.3-2002. For
instance, if only "manual" aggregation is implemented as suggested in 43.2.1 paragraph e
on page 285 of Section 3, can the vendor still claim conformance? The PICS seem to leave
no room for not checking LACP as a requirement.

I would appreciate your authoritative answer on the subject.

Interpretation for IEEE std 802.3-2002

The standard states in subclause 43.4.8 'Variables used for managing the operation of the
state machines' in the definition for the 'LACP_Enabled' that 'This variable indicates that
the port is operating the LACP. If the port is operating in half duplex, the value of
LACP_Enabled shall be FALSE. Otherwise, the value of LACP_Enabled shall be TRUE.'
As can be seen, when the port is operating in full duplex it is required to be operating
LACP.
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